Tekst: Lara Geeurickx
Foto: Marieke de Lorijn
Is Keltisch zout gezonder dan gewoon zeezout - of zelfs een ‘superfood’ - omdat er meer mineralen in zitten? Het korte antwoord is nee, je hebt helemaal geen extra zout nodig. En voor meer mineralen kun je beter peulvruchten, groente en fruit eten.
“Zout is nodig voor de vochthuishouding, maar ons lichaam is helemaal niet gebouwd op het verwerken van de hoeveelheid die we nu per dag binnenkrijgen”, zegt Liffert Vogt. Als hoogleraar Inwendige geneeskunde is hij gespecialiseerd in de werking van de nieren en doet hij onderzoek naar de effecten van zout in ons lichaam. “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben we aan 5 gram zout per dag genoeg. Met ons westers eetpatroon lukt het niet ons daaraan te houden. In Nederland is het advies daarom iets liberaler, namelijk 6 gram per dag, maar we zitten aan 9 tot zelfs 11 gram.” De reden? “Van oudsher werd zout gebruikt om voeding langer te kunnen bewaren, nu wordt het bijna overal aan toegevoegd als smaakmaker.” En dat is niet zonder gevaar, zegt Vogt. “We weten dat te veel zout bijdraagt aan een hoge bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziekten en nierschade. Voeg dus zeker niet nog eens extra zout toe aan je dagelijks eetpatroon.”
Keltisch zout zou gezonder zijn dan gewoon keukenzout, omdat er minder natrium in zit. Vogt: “Het verschil in natriumgehalte is er, maar echt verwaarloosbaar.” Van Himalayazout wordt beweerd dat er twee keer zoveel kalium in zit dan in gewoon keukenzout. En kalium – zo blijkt uit eerder onderzoek van Vogt en collega’s – kan de schadelijke effecten van keukenzout op de bloeddruk weer ten dele tenietdoen, vooral bij vrouwen. Vogt: “Himalayazout bevat inderdaad meer kalium: ruim 2 promille versus minder dan 1 promille in gewoon keukenzout. Voor de overige 99,9 procent zijn beide gewoon hetzelfde. Als het je om meer kalium te doen is, kun je veel beter een tomaat eten. Of een banaan: daar zit ongeveer evenveel kalium in als in 4 kilogram Keltisch zout.” •
Tip: bekijk ook de uitlegvideo over Keltisch zout op het TikTok-kanaal van Amsterdam UMC.
Is Keltisch zout gezonder dan gewoon zeezout - of zelfs een ‘superfood’ - omdat er meer mineralen in zitten? Het korte antwoord is nee, je hebt helemaal geen extra zout nodig. En voor meer mineralen kun je beter peulvruchten, groente en fruit eten.
“Zout is nodig voor de vochthuishouding, maar ons lichaam is helemaal niet gebouwd op het verwerken van de hoeveelheid die we nu per dag binnenkrijgen”, zegt Liffert Vogt. Als hoogleraar Inwendige geneeskunde is hij gespecialiseerd in de werking van de nieren en doet hij onderzoek naar de effecten van zout in ons lichaam. “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben we aan 5 gram zout per dag genoeg. Met ons westers eetpatroon lukt het niet ons daaraan te houden. In Nederland is het advies daarom iets liberaler, namelijk 6 gram per dag, maar we zitten aan 9 tot zelfs 11 gram.” De reden? “Van oudsher werd zout gebruikt om voeding langer te kunnen bewaren, nu wordt het bijna overal aan toegevoegd als smaakmaker.” En dat is niet zonder gevaar, zegt Vogt. “We weten dat te veel zout bijdraagt aan een hoge bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziekten en nierschade. Voeg dus zeker niet nog eens extra zout toe aan je dagelijks eetpatroon.”
Keltisch zout zou gezonder zijn dan gewoon keukenzout, omdat er minder natrium in zit. Vogt: “Het verschil in natriumgehalte is er, maar echt verwaarloosbaar.” Van Himalayazout wordt beweerd dat er twee keer zoveel kalium in zit dan in gewoon keukenzout. En kalium – zo blijkt uit eerder onderzoek van Vogt en collega’s – kan de schadelijke effecten van keukenzout op de bloeddruk weer ten dele tenietdoen, vooral bij vrouwen. Vogt: “Himalayazout bevat inderdaad meer kalium: ruim 2 promille versus minder dan 1 promille in gewoon keukenzout. Voor de overige 99,9 procent zijn beide gewoon hetzelfde. Als het je om meer kalium te doen is, kun je veel beter een tomaat eten. Of een banaan: daar zit ongeveer evenveel kalium in als in 4 kilogram Keltisch zout.” •
Tekst: Lara Geeurickx
Foto: Marieke de Lorijn
Tip: bekijk ook de uitlegvideo over Keltisch zout op het TikTok-kanaal van Amsterdam UMC.